Van fietsen tot fundering: Erik Kers gaat voor duurzaam

Het was passen en meten op zijn oude locatie op bedrijventerrein Kloosterlanden. Naast de onmisbare machines en bouwmaterialen was er nauwelijks nog plek voor 1 van zijn aanhangers. Dat moest anders. Erik Kers vond voor zijn timmer- en bouwbedrijf de gewenste vierkante meters in een bedrijfsverzamelgebouw op A1 Bedrijvenpark Deventer.

“Het is natuurlijk een beetje een luxeprobleem, maar ik kon – laat ik het nestjes zeggen – mijn achterwerk bijna niet meer keren. En ik heb toch echt ruimte nodig, zeker voor mijn machines en bouwmaterialen waar ik zuinig op ben. Op mijn oude locatie kon ik niet echt iets bijkopen en op andere plekken vond ik ook niet wat ik wilde. De 200 m2 die ik hier nu heb, in een spiksplinternieuw pand, is gelijk een duurzame investering in de toekomst en mijn eigen pensioenpotje.”

Van deze tijd

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in Eriks leven en werk. “Als ik hier alles heb ingericht, kan ik er nog een etage in maken. Ik kan dus wel even vooruit. Maar eerst wil ik aan de slag met zonnepanelen op mijn dak. Voor mijn eigen bedrijf heb ik er niet veel energie nodig, maar wie weet zijn er anderen geïnteresseerd om energie af te nemen. Ik heb al gaten in het dak laten maken voor de doorvoer van de kabels.”

Door zijn nieuwe bedrijfspand kan Erik ook eindelijk op de fiets naar zijn bedrijf en terug naar huis. “In het oude pand was er geen plek om de bus te stallen. Dat kan hier wel. Nu stap ik lekker op mijn e-bike voor mijn ritje naar Schalkhaar. Dat spaart weer 10 km rijden per dag met de bus en dus CO2-uitstoot.”

Duurzaam bouwen

Ook in zijn advies en timmer- en bouwwerkzaamheden is Erik bij de tijd. “Ik wil graag bij blijven wat betreft ontwikkelingen. Niet alleen uit duurzaamheidsoogpunt, maar gewoon ook omdat ik nieuwsgierig ben. De funderingen en vloeren die ik aanleg zijn altijd met eko-technieken. Daardoor zit er in de fundering bijvoorbeeld gelijk al een 3-laagse isolatie. Ik kan ook gelijk alles in een keer doen. Uitgraven, isolatie plaatsen, weer aanaarden en vloer storten. Dat werkt niet alleen vlugger, deze manier van funderen en vloer storten zorgt voor een veel betere isolatie, bespaart heel wat onnodige transportkilometers en dus ook weer CO2-uitstoot. Vier vliegen in één klap, zeg maar.”

Uitdaging

Met zijn bedrijf richt Erik zich niet op het kant-en-klaar werk. “Ik ga vooral voor de uitdagende aan- en uitbouw en timmerklussen. Voor een aanbouw in combinatie met een veranda zoek ik naar de mogelijkheden om die met zo min mogelijk palen te realiseren. In plaats van makkelijk even een paar palen zetten, zoek ik naar wat esthetisch, constructief en kwalitatief haalbaar is met zo min mogelijk palen. Dat maakt het voor mij leuk, maar voor de klant vaak ook veel mooier.”

Erik doet niet alles zelf. “Voor metselwerk, elektra en water heb ik een vast team van vakmensen die me helpen. Ik zorg ook altijd dat de dakconstructie geschikt is voor de aanleg van een groen dak en de installatie van zonnepanelen. Zo is binnen én buiten alles perfect verzorgd, duurzaam en klaar voor de toekomst.”

Meer weten over Erik? Kijk op: www.erikkers.nl.

Vijf internationale luchthavens op anderhalf uur rijden afstand
Vijf ondernemers­verenigingen binnen Deventer
Twee windturbines direct aangesloten op netwerk