Nederlands waterstofconsortium ontwikkelt vrachtwagens en tankstation

t

Het Nederlandse waterstofproject DREAMH2AUL is officieel gestart. Het project omvat de ontwikkeling en het testen van twee 44-tons waterstof-elektrische vrachtwagens. Tevens wordt een waterstof-vulpunt aan een tankstation toegevoegd op het A1 bedrijvenpark Deventer. De waterstof die geleverd wordt bij dit tankstation zal uitsluitend groen zijn.  Medio 2023 zullen zowel het vulpunt als de vrachtwagens operationeel zijn.

Binnen het project is TotalEnergies Marketing Nederland N.V. verantwoordelijk voor het toevoegen van een waterstof vulpunt aan het tankstation. Zepp.solutions neemt de ontwikkeling van de vrachtwagens op zich. Transportbedrijven Vos Transport Group en BCTN Group hebben de intentie om ieder een waterstof trekker in te zetten in hun dagelijkse operaties. TNO zal de prestaties van de trucks vergelijken met alternatieven. De partijen hopen met het project de uitrol van duurzaam wegvervoer te bevorderen.

Langeafstandstransport op waterstof

Binnen het consortium is zepp.solutions verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de twee waterstof-elektrische vrachtwagens. Dit zullen ’s werelds eerste waterstof aangedreven emissievrije trekkers voor opleggers zijn die elke trailer mogen trekken binnen de huidige Europese regelgeving. De trucks zullen een actieradius van meer dan 600 km hebben. Om dit bereik te bewerkstelligen en tegelijk ook bestuurderscomfort en een aantrekkelijke TCO te bieden, zal zepp brandstofcelsystemen met hoog rendement en een extreem hoge vermogensdichtheid ontwikkelen en inzetten.

De waterstof-aandrijflijn zal worden ingebouwd in twee N3 trekkers, die zullen worden ingezet door Vos Transport Group en BCTN Group voor stadsdistributie, regionaal containertransport en (internationaal) lange afstandstransport. Beide bedrijven zijn al jaren actieve koplopers in het Europese Lean & Green CO2-reductieprogramma en zijn hard op weg om als één van de eerste logistieke bedrijven binnen Europa de 4e Lean & Green Star te behalen. Dit door de diverse CO2 reducerende maatregelen en grote besparingen die ze al hebben gerealiseerd.

Groen tanken in Deventer

De twee vrachtwagens worden de eerste vrachtwagens op waterstof bij dit TotalEnergies-tankstation waar voor dit project waterstof aan wordt toegevoegd door TotalEnergies Marketing Nederland. Dit tankstation levert uitsluitend groene waterstof. Op deze locatie is ook LNG beschikbaar. TotalEnergies in Nederland werkt hard aan de uitbouw van een netwerk van tankstations met schone brandstoffen als groen gas, waterstof, LNG en elektriciteit. Dit innovatieve multifuel tankstation in Deventer draagt bij aan de missie van TotalEnergies in Nederland om verduurzaming te bewerkstelligen.

Zowel de vrachtwagens als het tankstation zullen naar verwachting halverwege 2023 operationeel zijn. Het DREAMH2AUL project wordt ondersteund door de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in transport (DKTI) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer informatie over het project en de verschillende partners is te vinden op dreamh2aul.com

Vijf internationale luchthavens op anderhalf uur rijden afstand
Vijf ondernemers­verenigingen binnen Deventer
Twee windturbines direct aangesloten op netwerk