Waterstof Challenge: 24 uur kilometervreten op waterstof

Tijdens de Waterstof Challenge op 29 en 30 september rijden 6 teams in een waterstofauto binnen 24 uur zoveel mogelijk kilometers door Europa. In die 24 uur onderzoeken de deelnemers wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van rijden op waterstof.

Organisatoren E-xpeditie.nl en WaterstofWerkt.nl willen met de Waterstof Challenge een boost geven aan rijden op waterstof, door zowel het aantal gebruikers als het aantal tankstations voor waterstof in Nederland te vergroten. De challenge gaat van start op A1 Bedrijvenpark Deventer.

Alternatief voor elektrisch

Rijden op waterstof zit nog in de pioniersfase, maar de ontwikkelingen gaan snel. In Nederland rijden circa 40 waterstofauto’s en zijn er tankstations in Rhoon, Helmond en Arnhem. Nieuwe tankstations staan gepland. De eerste waterstofbussen rijden nu proef in Apeldoorn, Groningen, Rotterdam,  Eindhoven en Helmond. Eind 2018 rijden naar verwachting de eerste trucks op waterstof. De provincies Friesland en Groningen treffen voorbereidingen om volgende zomer een Duitse waterstoftrein op proef te laten rijden tussen Leeuwarden en Groningen.

De verwachting is dat waterstof een goed alternatief kan zijn voor elektrisch. Met een volle tank kan een personenauto ruim 500 kilometer rijden. Een tank (circa 5 kg) is in no-time gevuld en het enige dat de auto uitstoot is waterdamp. Een kilo waterstof kost op dit moment € 10. De brandstofprijs per kilometer is dan hetzelfde als bij een dieselauto, namelijk € 0,10 per km. Omdat een waterstofauto geen belasting is voor het milieu, vallen waterstofauto’s in de laagste bijtellingsklasse (4%).

A1 Bedrijvenpark Deventer dé plek voor duurzame innovatie

“Iedere vorm van innovatie die bijdraagt aan energietransitie is het verkennen waard’, vindt wethouder duurzaamheid Frits Rorink van de gemeente Deventer. “Het A1 Bedrijvenpark is dé plek om die initiatieven een kans te geven. Als onderdeel van de Cleantech Regio werken we hier aan één van de groenste bedrijvenparken van Nederland. Er is geen gasaansluiting en we maken gebruik van ‘eigen’ windturbines. En wie weet hebben we straks ook tankpunten voor waterstofauto’s.”

Le Mans start

De Waterstof Challenge start de 29e om 14.00 uur bij Truckpoint Deventer. De start is zoals in de 24 uurs Le Mans Rally: na het startschot rennen de coureurs naar hun wagen. De prijsuitreiking is de 30e om 15.00 uur, ook bij Truckpoint. Bij de start is ook het Forze Delft raceteam met de Forze VII aanwezig, de nieuwste waterstof elektrische raceauto. Het high-tech waterstof raceteam van de TU Delft houdt zich bezig met de ontwikkeling van op waterstof aangedreven raceauto’s. Meer informatie is te vinden op www.waterstofchallenge.nl.