Waterstof Challenge: 10.870 km en 10 landen in 24 uur

Op 29 en 30 september reden 6 teams mee in de Waterstof Challenge: in een waterstofauto binnen 24 uur zoveel mogelijk kilometers maken in Europa. Het was een succes. In 24 uur is door de teams in totaal 10.870 kilometer afgelegd, zijn 10 landen bezocht en is er 54 maal getankt. Team Infram is de uiteindelijke winnaar geworden, team A1 Bedrijvenpark Deventer won de sportiviteitsprijs.

De Challenge ging de 29e van start om 14.00 uur. Volgens de regelementen moesten de teams de 30e tussen 14.00 en 15.00 uur weer terug zijn op de startlocatie op A1 Bedrijvenpark Deventer. Alleen team Infram en team Footprint Solutions waren binnen de tijd terug. Door pech met laadpassen en vooral files slaagden de andere vier teams er niet in om op tijd binnen te zijn.

Reglement

De teams konden punten scoren per gereden kilometer (1 punt), per gebruikt vulpunt (25 punten), per dubbel gebruikt vulpunt (25 strafpunten) en per bezocht land (100 punten). Ook moesten de teams binnen de tijdslimiet bij de finish zijn. De jury, onder voorzitterschap van Marcel Schreuder Goedheijt (directeur AkzoNobel), heeft op basis van het regelement team Infram als winnaar aangewezen. De sportiviteitsprijs was voor team A1 Bedrijvenpark Deventer.

Sportiviteitsprijs

Team A1 Bedrijvenpark Deventer verdient een bijzondere vermelding. Door een niet meer functionerende laadpas (er bleek een maximum aan het aantal tankbeurten per dag te zijn) was team Herwers gestrand. Met het laadpas van team A1 Bedrijvenpark Deventer kon team Herwers alsnog tanken en - met enige vertraging - uiteindelijk toch in Deventer finishen.

Een mooie video van de LeMans start is te vinden op YouTube:

Naar een YouTube filmpje

De toekomst

Organisatoren E-xpeditie.nl en WaterstofWerkt.nl willen met de Waterstof Challenge het aantal gebruikers en het aantal tankstations voor waterstof in Nederland vergroten. Organisator Arjan de Putter, oprichter van E-xpeditie.nl: “De autorijder wil een grote actieradius, snel kunnen tanken en duurzaam rijden. Met een volle tank kun je nu ruim 500 kilometer rijden. In 2018 komt er een personenauto met 800 km bereik op de markt. Met de challenge is nu al aangetoond dat waterstof een goed alternatief is voor benzine en diesel. Rijden op waterstof heeft gewoonweg de toekomst”.

A1 Bedrijvenpark Deventer dé plek voor duurzame innovatie

“Iedere vorm van innovatie die bijdraagt aan energietransitie is het verkennen waard’, vindt wethouder duurzaamheid Frits Rorink van de gemeente Deventer. “Het A1 Bedrijvenpark is dé plek om die initiatieven een kans te geven. Als onderdeel van de Cleantech Regio werken we hier aan één van de groenste bedrijvenparken van Nederland. Er is geen gasaansluiting en we maken gebruik van ‘eigen’ windturbines. En wie weet hebben we straks ook tankpunten voor waterstofauto’s.”