Dek spoortunnel geplaatst

In het weekend van 4 april is het 1 miljoen kilo wegende dek van de spoortunnel bij A1 Bedrijvenpark Deventer geplaatst. De werkzaamheden zijn goed verlopen. De tunnel en de directe aansluiting van het bedrijvenpark op de A1 zijn eind dit jaar gebruiksklaar.

Het 1000 ton zware, 30 meter lange tunneldek werd ingereden met behulp van zogenaamde SPMT’s. Dit soort voertuigen, met wielen die 360 graden kunnen draaien, kunnen onbeperkt in lengte en breedte aan elkaar worden gekoppeld. Met de eigen niveauregeling kunnen lasten worden opgetild. Bekijk het filmpje dat is gemaakt van de werkzaamheden.

Strakke planning

Eind 2013 zijn damwanden en stalen buispalen geplaatst. Deze zijn in het weekend vrij gegraven. Met snijbranders zijn de damwanden op de juiste hoogte gebracht. Zaterdagnacht is het dek ingereden en op de palen geplaatst. Nadat het dijklichaam weer was opgebouwd, werd zondagmiddag het spoor opgebouwd. Maandagochtend reden de treinen tussen Deventer en Zutphen weer volgens schema, maar dan over het nieuwe tunneldek. Het dek is afgelopen half jaar ter plekke voorgefabriceerd. De tijdelijke stalen palen worden later dit jaar verwijderd. Dan rust het tunneldek op de definitieve betonnen tunnelwanden.

Veilig kruisen

De weg naar A1 Bedrijvenpark Deventer sluit straks direct aan op de afrit Deventer-Oost (afrit 24). De nieuwe tunnel zorgt ervoor dat het verkeer - ook fietsers en voetgangers - het spoor bij de Siemelinksweg veilig kan oversteken. In de tunnel komen twee gescheiden weghelften, met dubbele stroken voor het wegverkeer. Met daarnaast een fiets- en voetpad. Naar verwachting is de tunnel december 2014 gereed.