Duurzame investering

Deventer is één van de voortrekkers in de CleantechRegio. Een rijke verzameling van samenwerkende gemeenten, ondernemers, onderwijsinstituten en kennisinstellingen, met één gemeenschappelijke ambitie: energieneutraal zijn in 2030.

Hoe we dat gaan doen? Door in te zetten op energietransitie en circulaire economie. Meer productiviteit, meer banen en meer efficiëntie. Met minder energieverbruik, minder verspilling van grondstoffen en minder impact op het milieu.

A1 Bedrijvenpark Deventer, onderdeel van de Cleantech Regio, wil één van de groenste bedrijvenparken van Nederland worden. Veertig procent van de in totaal 129 hectare bestaat uit water en groen. Het park heeft geen gasaansluiting en voor de energievoorziening wordt onder andere gebruik gemaakt van de ‘eigen’ windmolens langs de A1.

Sinds 2017 wordt bij elke verkochte kavel een oplaadpaal voor elektrische auto’s geleverd, realisatie van een waterstoftankstation is in onderzoek. Wellicht wordt A1 Bedrijvenpark ook de uitvalsbasis voor stadsdistributie.

Nieuwe vestigers spelen met innovatieve oplossingen voor hun bedrijfspanden- en processen in op de duurzaamheidsambities van A1 Bedrijvenpark Deventer.

Van der Valk

De nieuwe Van der Valk - begin 2020 klaar - wordt energieneutraal en is straks het duurzaamste hotel van het horecabedrijf tot nu toe. Het complex met 140 kamers, restaurant, congrescentrum, fitnesscentrum met wellness en zwembad voorziet volledig elektrisch in zijn warmte- en energiebehoefte. Die energie wordt opgewerkt door nabij gelegen windmolens, zonnepanelen op het dak en warmte- en koudeopslag in de bodem.

Waterstoftankstation

Ook bij de ontwikkeling van Truckpoint Deventer staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Directeur Jorgen Kruit: “Ik vind het belangrijk om de locatie zo duurzaam mogelijk in te richten. Er komen zonnepanelen en lichtmasten met ledverlichting, gemaakt van gerecycled materiaal. Chauffeurs kunnen hier de duurzame brandstof LNG tanken. De mogelijkheid voor het plaatsen van een waterstoftankstation wordt onderzocht."

A1 Bedrijvenpark Deventer was in 2017 de start- en finishplaats van de eerste 24-uurs Waterstof Challenge, waarbij deelnemers in een etmaal zoveel mogelijk kilometers maken in Europa in een waterstofauto.

Team Sunweb

Begin 2019 vestigt wielerploeg Sunweb zich op het A1 Bedrijvenpark Deventer, in een duurzaam bedrijfspand met Experience Center. "Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijk voor ons”, zegt teammanager Iwan Spekenbrink. "Dat laten we zien in onze wielersport en in het nieuwe pand. We streven naar een energie- en CO₂-neutraal gebouw door gebruik te maken van de nieuwste technieken.”

Sligro

Sligro, marktleider in de bevoorrading van horeca en horeca gerelateerde bedrijven, start naar verwachting begin 2019 op een kavel van ruim 4,8 ha met de bouw van zijn nieuwe distributiecentrum. Het duurzame gebouw wordt het centrale distributiepunt voor Oost- en Midden-Nederland. Er gaan 200-250 mensen werken.

Het pand wordt gebouwd volgens de nieuwste standaard in logistiek en voldoet aan alle moderne eisen wat betreft duurzaamheid. De ambitie ligt hoog. Sligro streeft naar een gebouw dat voldoet aan de BREEAM-standaard Excellent of Outstanding.

Metos en Netters Infra

Metos, specialist in professionele keukens en spoelkeukens, keek bij de nieuwbouw naar duurzaamheid. Er zijn duurzame materialen gebruikt en een lucht-water-warmtepomp zorgt voor verwarming en koeling. Het voedselafval uit het restaurant wordt tot compost gemaakt. Ook aannemersbedrijf Netters Infra timmert duurzaam aan de weg. Het bedrijfsgebouw op de oude locatie naast Auping is grotendeels gedemonteerd en hergebruikt voor het nieuwe bedrijfspand.