Groen, innovatief en duurzaam

Innovatie en duurzaamheid zijn onlosmakelijk verbonden met A1 Bedrijvenpark Deventer.

Circulaire Economie

Deventer is één van de voortrekkers in de Cleantech Regio. Een rijke verzameling van samenwerkende gemeenten, ondernemers, onderwijsinstituten en kennisinstellingen, met één gemeenschappelijke ambitie: Energieneutraal zijn in 2030. Hoe we dat gaan doen? Door in te zetten op energietransitie en circulaire economie. Meer productiviteit, meer banen en meer efficiëntie. Met minder energieverbruik, minder verspilling van grondstoffen en minder impact op het milieu.

A1 Bedrijvenpark Deventer, onderdeel van de Cleantech Regio, heeft de ambitie om één van de groenste bedrijvenparken van Nederland worden. 40% van de in totaal 129 hectare bestaat uit water en groen. Het park heeft geen aardgasaansluiting en voor de energievoorziening wordt onder andere gebruik gemaakt van de ‘eigen’ windmolens langs de A1.

Vestigers worden gestimuleerd om hun nieuwe pand te verduurzamen. Voorbeelden hiervan zijn, circulair bouwen, daken voorbereiden voor plaatsing voor zonnepalen, natuur inclusief bouwen en oplaadvoorzieningen voor elektrische auto’s. Het doet ons deugd dat dit door veel nieuwe vestigers goed wordt opgepakt. Voor Van der Valk Hotels was het een aanzet voor de realisatie van het meest duurzame Van der Valk Exclusief Hotel in Nederland.

Realisatie van een waterstoftankstation, LNG en CNG  is in onderzoek. Wellicht wordt A1 Bedrijvenpark ook de uitvalsbasis voor stadsdistributie. Nieuwe vestigers spelen met innovatieve oplossingen voor hun bedrijfspanden- en processen in op de duurzaamheidsambities van A1 Bedrijvenpark Deventer.

Natuur Inclusief Bouwen

Vanaf haar ontstaan zet A1 Bedrijvenpark Deventer in op duurzaamheid. Zo zijn we een van de eerste aardgasvrijebedrijventerreinen in Nederland en creëren we veel ruimte voor groen en water. Natuurinclusief bouwen (NIB) maakt het plaatje compleet. De gemeente Deventer hanteert NIB als uitgangspunt bij alle op te richten bouwwerken. Er is een inspiratiebrochure Natuur Inclusief Bouwen gemaakt gemaakt waarin je kunt zien welke maatregelen je kunt nemen.

TruckParking en duurzaam brandstofstation

Ook bij de ontwikkeling van A1 Truckparking Deventer staat duurzaamheid hoog in het vaandel en is de locatie zo duurzaam en veilig mogelijk ingericht. Er zijn er zonnepanelen en lichtmasten met ledverlichting, gemaakt van gerecycled materiaal. Chauffeurs kunnen hier straks de duurzame brandstof LNG tanken. De mogelijkheid voor het plaatsen van een waterstoftankstation wordt onderzocht.”

A1 Bedrijvenpark Deventer was in 2017 de start- en finishplaats van de eerste 24-uurs Waterstof Challenge, waarbij deelnemers in een etmaal zoveel mogelijk kilometers maken in Europa in een waterstofauto.

Het pand van Netters Infra op bedrijventerrein A1Metos, specialist in professionele keukens en spoelkeukens, keek bij de nieuwbouw naar duurzaamheid. Er zijn duurzame materialen gebruikt en een lucht/water-warmtepomp zorgt voor verwarming en koeling. Het voedselafval uit het restaurant wordt tot compost gemaakt. Ook aannemersbedrijf Netters Infra timmert duurzaam aan de weg. Het bedrijfsgebouw op de oude locatie naast Auping is grotendeels gedemonteerd en hergebruikt voor het nieuwe bedrijfspand.

Het Sligro pand op bedrijvenpark A1Sligro, marktleider in de bevoorrading van horeca en horeca gerelateerde bedrijven, heeft zich eind 2019 gevestigd op een kavel van ruim 4,8 ha met de bouw van zijn nieuwe distributiecentrum. Het duurzame gebouw wordt het centrale distributiepunt voor Oost- en Midden-Nederland voor Sligro en Heineken. Er werken zo’n 200-250 mensen. Het pand is gebouwd volgens de nieuwste standaard in logistiek en voldoet aan alle moderne eisen wat betreft duurzaamheid. De ambitie lag hoog. Sligro heeft een gebouw gerealiseerd dat voldoet aan de BREEAM-standaard Excellent of Outstanding.

Begin 2019 vestigde wielerploeg Sunweb zich op het A1 Bedrijvenpark Deventer in een duurzaam bedrijfspand met Experience Center. “Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijk voor ons”, zegt teammanager Iwan Spekenbrink. “Dat laten we zien in onze wielersport en in het nieuwe pand. We streven naar een energie- en CO₂-neutraal gebouw door gebruik te maken van de nieuwste technieken.”

Het nieuwe van der Valk hotel op bedrijvenpark A1De nieuwe Van der Valk – begin 2020 klaar – wordt energieneutraal en is straks het duurzaamste hotel van het horecabedrijf tot nu toe. Het complex met 140 kamers, restaurant, congrescentrum en fitnesscentrum met wellness en zwembad voorziet volledig elektrisch in zijn warmte- en energiebehoefte. Die energie wordt opgewerkt door nabij gelegen windmolens, zonnepanelen op het dak en warmte- en koudeopslag in de bodem.

Twee windturbines direct aangesloten op netwerk.
Onderdeel van de CleantechRegio.
40% van de 129 hectare is groen.