Duurzaam

Al sinds haar ontstaan, draagt A1 Bedrijvenpark bij aan de Deventer doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn. In het oostelijk deel van het bedrijventerrein zijn daartoe al diverse stappen gezet en ook in het westelijk deel zijn de ambities op het gebied van duurzaamheid hoog.

Zonne-energie

We zetten in op bedrijven die hun volledige dakoppervlak benutten voor het opwekken van zonne-energie. Ook als dit het eigen gebruik overstijgt. Het opwekken van meer dan het eigen verbruik hoeft overigens veelal niet zelf gefinancierd te worden. We denken hierin graag met je mee! Voor dakbegroeiing in het kader van klimaatadaptatie kunnen we een uitzondering maken op de eis voor zonnepanelen.

Biogas uit mest

Biogas is één van duurzame alternatieven voor aardgas. Nu en in de toekomst worden wereldwijd diverse andere vormen getest en toegepast. In Deventer hebben diverse bedrijven al ervaring met het benutten van biogas uit koeienmest, afkomstig uit het nabijgelegen buurtschap Oxe. Voor bedrijven op A1 Bedrijvenpark Deventer biedt dit mogelijkheden.

Smart Energy Hub

Er zijn plannen om een Smart Energy Hub te realiseren. Hierbij wordt het overschot aan energie teruggeleverd aan de naastgelegen bedrijven. Hiervoor moet een vorm van energieopslag, zoals batterijopslag of waterstof, worden gerealiseerd. We vragen marktpartijen om te investeren in alternatieve energie-opwek of -opslag. We willen daarmee tegenwicht bieden aan de capaciteitsproblemen die elektriciteitsnetwerkbeheerders de komende 10 jaar verwachten. De gemeente Deventer treedt als partner op in pilots met de provincie Overijssel, de Cleantech Regio en de provincie Gelderland.

Natuurinclusief Bouwen

We hanteren Natuurinclusief bouwen (NIB) als uitgangspunt bij alle te bouwen bedrijfspanden op A1 Bedrijvenpark Deventer. Er is een inspiratiebrochure Natuur Inclusief Bouwen gemaakt waarin je kunt zien welke maatregelen je kunt nemen.

Duurzame TruckParking en waterstoftankstation

Bij de ontwikkeling van A1 Truckparking Deventer stond duurzaamheid hoog in het vaandel en is de locatie zo duurzaam en veilig mogelijk ingericht. Er zijn er zonnepanelen en lichtmasten met ledverlichting, gemaakt van gerecycled materiaal. Chauffeurs kunnen de duurzame brandstof LNG tanken. In 2023 komt er een waterstoftankstation.

Duurzame topics A1 Bedrijvenpark Deventer:

  • Aardgasvrij en direct aangesloten op windturbines
  • Minder energieverbruik, minder verspilling van grondstoffen en minder impact op het milieu
  • Zonnepanelen
  • 40% van de in totaal 129 hectare bestaat uit water en groen
  • Circulair bouwen
  • Biogas uit mest
  • Natuurinclusief bouwen
  • Waterstoftankstation (2023)
  • Uitvalsbasis voor stadsdistributie.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf op ons bedrijventerrein? Bekijk de locatie en de beschikbare kavels.

Het pand van Netters Infra op bedrijventerrein A1Metos, specialist in professionele keukens en spoelkeukens, keek bij de nieuwbouw naar duurzaamheid. Er zijn duurzame materialen gebruikt en een lucht/water-warmtepomp zorgt voor verwarming en koeling. Het voedselafval uit het restaurant wordt tot compost gemaakt. Ook aannemersbedrijf Netters Infra timmert duurzaam aan de weg. Het bedrijfsgebouw op de oude locatie naast Auping is grotendeels gedemonteerd en hergebruikt voor het nieuwe bedrijfspand.

Het Sligro pand op bedrijvenpark A1Sligro, marktleider in de bevoorrading van horeca en horeca gerelateerde bedrijven, heeft zich eind 2019 gevestigd op een kavel van ruim 4,8 ha met de bouw van zijn nieuwe distributiecentrum. Het duurzame gebouw wordt het centrale distributiepunt voor Oost- en Midden-Nederland voor Sligro en Heineken. Er werken zo’n 200-250 mensen. Het pand is gebouwd volgens de nieuwste standaard in logistiek en voldoet aan alle moderne eisen wat betreft duurzaamheid. De ambitie lag hoog. Sligro heeft een gebouw gerealiseerd dat voldoet aan de BREEAM-standaard Excellent of Outstanding.

Begin 2019 vestigde wielerploeg Sunweb zich op het A1 Bedrijvenpark Deventer in een duurzaam bedrijfspand met Experience Center. “Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijk voor ons”, zegt teammanager Iwan Spekenbrink. “Dat laten we zien in onze wielersport en in het nieuwe pand. We streven naar een energie- en CO₂-neutraal gebouw door gebruik te maken van de nieuwste technieken.”

Het nieuwe van der Valk hotel op bedrijvenpark A1De nieuwe Van der Valk – begin 2020 klaar – wordt energieneutraal en is straks het duurzaamste hotel van het horecabedrijf tot nu toe. Het complex met 140 kamers, restaurant, congrescentrum en fitnesscentrum met wellness en zwembad voorziet volledig elektrisch in zijn warmte- en energiebehoefte. Die energie wordt opgewerkt door nabij gelegen windmolens, zonnepanelen op het dak en warmte- en koudeopslag in de bodem.

Twee windturbines direct aangesloten op netwerk.
Onderdeel van de CleantechRegio.
40% van de 129 hectare is groen.